Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Торкнутися слова. Це можливо!


Щороку 4 січня відзначається Всесвітній день азбуки Брайля. З цієї нагоди діє книжково-ілюстративна виставка «Світ на дотик». Представлена література розрахована на користувачів різної вікової категорії.

Серед художніх творів, надрукованих шрифтом Брайля, книги українських та зарубіжних письменників, а саме: «Лис Микита», «Захар Беркут», «Мойсей», «Зів’яле листя» класика української літератури І. Я. Франка, історична повість «Сторожова застава» та казкова повість «Гості на мітлі» сучасного українського письменника В. Рутківського, книги для дітей «Комета пролітає», «Зима-чарівниця», «Небезпечне літо», «Мемуари тата Мумі-Троля» фінського письменника Туве Янсона.

Для дітей дошкільного та шкільного віку представлені такі твори як «Ліза та її сни», «Мед для мами» Івана Малковича, «Пан Сирник і Різдвяний пампушок» Світлани Ліпинської, «Ліга непарних шкарпеток», «36 і 6 котів» Галини Вдовиченко, «Хто зробить сніг» Мар’яни Прохасько, «Ватага веселих волоцюг» Андрія Бачинського та ін.

Частина представлених книг має так званий «універсальний дизайн». Вони інклюзивні: містять рельєфно-крапковий і плоский шрифт, кольорові рельєфні малюнки, озвучену версію в QR-коді, тверду палітурку з написом шрифтом Брайля. Завдяки такому поєднанню ці книги є доступними для цілком незрячих і слабозорих дітей, дітей з вадами слуху і опорно-рухового апарату, ментальними порушеннями, дислексією та ін.

Всього до бібліотеки надійшло біля 70 примірників книг для незрячих, їх перелік у фондах бібліотеки щороку поповнюється новими виданнями.

Ці книги будуть корисними не лише для навчання, а й для особистісного розвитку.

Книги виготовлені в рамках проєкту «Книга Брайлем», який реалізується Львівським обласним осередком громадської організації «Українська спілка інвалідів» за фінансової підтримки благодійної організації «Фонд родини Нечитайло» та проєкту «Книга, що долає бар’єри» за підтримки Українського культурного фонду.

З цими та іншими унікальними виданнями шрифтом Брайля можна ознайомитися у читальному залі гуманітарного профілю.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com