Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Українці – нація героїв


В Україні 23 травня відзначають День героїв – день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків – борців за волю України та є символом незборимості української нації.

До цієї дати пропонуємо книгу про Героїв АТО Хмельниччини та найновіші матеріали, які отримала бібліотека за Державною програмою «Українська книга».

Це книги про подвиги воїнів-захисників, які сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи кордони від ворогів.


А44247 821.161.2

В46

Вільчинський Олександр Казимирович.

У степу під Авдіївкою / О. К. Вільчинський. – Харків : Фоліо, 2019. – 187 с. – (Державна програма 2019).

«Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно…» Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце… Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної «авдіївської промки». Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями. Вони всі різні. І їх єднає одне: «за плечима їхня база, побратими, Україна», а перед ними – «мішки з піском і шлагбаум… влада тьми, морок і Мордор…». І якщо вони не потрапляють на передову – то передова приходить до них…


А44119 821.161.2

Г94

Гуменюк Борис.

100 новел про війну : новели / Б. Гуменюк. – Київ : ДІПА, 2018. – 272 с. – (Державна програма 2019).

В осмисленні подій Майдану і війни, автор передає своє суб'єктивне безпосереднє враження як учасника подій, водночас прописує ці процеси в загальноісторичному контексті боротьби українців за незалежність. Тональність художніх текстів – епічний журливий спокій – так само є чесним і органічним баченням війни у її глибинному вимірі автором. Настрій, образність творів Б. Гуменюка тяжіють не до суб'єктивізму зачарованого красою соняха декадента-богемця, а до чіткої позиції гуманіста, громадянина, патріота.


А44111 821.161.2

Д43

Дзюба Сергій.

Позивний «Бандерас» : військ. детектив / С. Дзюба, А. Кірсанов. – Харків : Ранок: Фабула, 2019. – 240 с. – (Державна програма 2019).

«Позивний «Бандерас»» – справжній військовий бойовик, чи не найперший в Україні, заснований на реальних подіях. У зоні АТО у вересні 2014 року за «наводкою» диверсанта скоєно теракт – сепаратисти знищили маршрутку, загинуло дванадцятеро дорослих і дитина. Стає відомо, що інформатор ворога – службовець української армії, водночас шляхом радіоперехоплення з’ясовується, що в цьому регіоні чекають на прибуття полковника російського ГРУ. Розпочинається операція зі знешкодження диверсанта, здійснення якої доручають групі контррозвідників на чолі з капітаном Антоном Саєнком… На основі твору Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова знято військову кінодраму, міжнародна прем’єра якої вже відбулася в Торонто.


А44219-1 355.48(477)

З-63

Зіненко Роман Анатолійович.

Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. Ч. 1. 7-24 серпня 2014 року / Р. А. Зіненко. – Харків : Фоліо, 2019. – 446 с. : фото. – (Державна програма 2019) (Хроніка) (Своя війна).

А44219-2 355.48(477)

З-63

Зіненко Роман Анатолійович.

Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. Ч. 2. 25-31 серпня 2014 року / Р. А. Зіненко. – Харків : Фоліо, 2019. – 476 с. : фото. – (Державна програма 2019) (Хроніка) (Своя війна).


Роман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України – «Іловайський щоденник».

Нова книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке грунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді. Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7–24 серпня 2014 року. Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25–31 серпня 2014 року.


В5929 355.48(477)

К73

Котлярчук Андрій.

Добровольці. Доба героїв : фотопроєкт / А. Котлярчук. – Київ : Мистецтво, 2019. – 320 с. : фото. – (Державна програма 2019). – укр. та англ. мовами.

Артпроєкт Андрія Котлярчука про історію сучасної війни на сході України присвячено добровольцям та ветеранам АТО. У виданні репродуковано знакові фото майстра, які об’єднані єдиним стилем. Автор використав чорно-білу широку плівку та квадратний кадр. Ілюстративний ряд доповнено висловлюваннями учасників подій, їх спогадами та спостереженнями.


Б49991 94(477.75)

К90

Кульчицький Станіслав Владиславович.

Кримський вузол / С. В. Кульчицький, Л. Якубова. – Київ : КЛІО, 2018. – 496 с. – (Державна програма 2019).

У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання. Показано, що цинізм подій так званої «кримської весни» спричинив неочікуваний для правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців. Розтиражоване російськими мас-медіа гасло «Крим наш!» і події «кримської весни» стали найпотужнішими прискорювачами процесу українського націєтворення, що лежить в основі формування громадянського суспільства та розбудови новітньої України.


А44207 821.161.2

М89

Музика Максим Іванович.

Савур-Могила: Військові щоденники / М. І. Музика, А. Н. Пальваль, П. Г. Потєхін. – Київ : Довженко Букс, 2019. – 318 с. – (Державна програма 2019).

Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.


А44364 821.161.2

С31

Сенцов Олег Геннадійович.

Жизня : роман / О. Г. Сенцов. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 160 с. – (Державна програма 2019).

«Жизня» – збірка автобіографічних оповідань. Це книжка для всіх, хто досі не знайшов відповіді на запитання, чому Олег допомагав українським військовим у Криму, чому відкрито говорив про розв’язану Росією війну в Україні, чому розпочав голодування і не просив про помилування. Ці тексти знайомлять нас з автором у період важливих для нього внутрішніх пошуків і змін, коли він прагне зрозуміти, хто він, яким шляхом піде далі і з якого більше ніколи не зійде.

Це перша публікація творів Олега Сенцова в перекладі українською мовою, що подаються поруч із російськомовними оригіналами. Це надзвичайно важлива для Олега книжка, і, навіть перебуваючи в ув’язненні, він активно брав участь у її виданні.


В5824 355.48(477.43)

С77

Старостіна Станіслава Людвигівна.

Ти – Герой України / С. Л. Старостіна. – Київ : ПАБЛІШ ПРО, 2018. – 132 с. : фото.

Герої АТО Хмельниччини стійко та мужньо пройшли через пекельний вогонь кривавого Донбасу і зупинили ворога.


Б50767 327.88(470)

Я49

Якубова Лариса.

«Русский мир» в Україні: на краю прірви / Л. Якубова. – 2-ге вид. – Київ : КЛІО, 2018. – 384 с. – Бібліогр. в кінці ст. – (Державна програма 2019).

Системна ментальна, ідеологічна та методологічна криза, про яку йшлося в наукових колах десятиріччями, вивела назовні удавнені суперечності між носіями різноспрямованих філософських доктрин (і відповідно – життєвих стратегій) у найгострішій формі – збройного протистояння. Росії, що прагне вже не перший рік загнати Україну в пастку, лише здається, що вона повністю контролює ситуацію, що жертва в цій цивілізаційній війні – одна. Насправді Росія сама потрапила в заготовлену пастку. Причини окресленої ситуації зрозумілі всім, хто обізнаний із модерною історією обох країн. Випробування «русским миром» стане найважчим іспитом, який Україна має скласти, аби повною мірою набути державний суверенітет, проголошений у 1991 році. Попри колосальні економічні, моральні, інформаційні навантаження та світоглядний шок не варто сприймати ситуацію як безвихідну. Так, Україна стоїть нині на краю прірви, однак у цій патовій ситуації важливо, ким вона себе відчуває: загнаною у безвихідь істотою, що має впасти і розбитися, бійцем, що вистоїть, чи птахом, що може злетіти до неба.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com