Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

До 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років


Вшановуємо ветеранів.

Багато років минуло від подій Другої світової війни, залишились живі свідки – ветерани. Пам’ятаємо їх величний подвиг та вітаємо із святом перемоги учасників зустрічей з молоддю.

Атаманюк Григорій Сергійович - ветеран, єдиний в області та місті Хмельницькому кавалер чотирьох медалей «За відвагу». На долю Григорія Сергійовича випало 330 фронтових діб, був двічі поранений і один раз контужений. Чи не найбільше Григорій Сергійович пишається тим, що штурмував берлінський рейхстаг та залишив на його стіні напис: «Я, Атаманюк Григорій Олександрович, прийшов з села Пилипи-Олександрівські, Віньковецького району Кам’янець-Подільської області, щоб Німеччина до нас більше не ходила».


Бабак Іван Іванович - генерал-майор у відставці, один із найстарших учасників Другої світової війни, йому 97 років. Службі у танкових військах віддав 34 роки, пройшов усю війну – з першого дня до останнього. Ветеран удостоєний 36 нагород; легендарний танкіст брав участь у 72-денній обороні Києва, Курській битві, боях за Нарву, яку Гітлер називав “воротами в Німеччину”, а також у визволенні острова Сааремаа і островів Моондзундського архіпелагу на Балтійському морі.


Єлевич Зельман Абрамович - зв’язківцем пройшов всю війну від першого дня до її переможного завершення, тричі поранений, нагороджений орденами та медалями. Брав участь в оборонних боях під Москвою, на Курській дузі, в наступальних операціях в Білорусії, Польщі, при штурмі Берліна, зустрічався з американськими військами на Ельбі, у післявоєнний час дослужився до звання полковника, нагороджений трьома орденами Вітчизняної війни. День перемоги зустрів на р. Ельбі з військами США.


Вклоняємося доземно усім солдатам, які міряли дороги крізь війну, щоб нам сьогодні мріяти й любити. Слава переможцям!


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com