Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Перепоховання у Вільнюсі 22 листопада 2019 р. Кастуся Калиновського


Перепоховання у Вільнюсі 22 листопада 2019 р. Кастуся Калиновського та інших учасників Січневого повстання 1863–1864 рр.: тема обговорення на засіданні клубу з вдосконалення навичок польської мови за сприяння обласного осередку Спілки поляків України. Учасники переглянули, обсудили відеорепортаж з місця події, а також повідомлення Ф.К.Міцінського про ті буремні часи.

Кастусь Калиновський був одним з керівників повстання. Був схоплений царськими жандармами і страчений через повішення. Розправа сталася 22 березня 1864 року на Лукішской площі у Вільнюсі. Ймовірно, що Калиновського поховали на горі Гедиміна, де в ті часи розміщувався російський військовий гарнізон. У липні 2017 року під час розкопок на горі Гедиміна в Вільнюсі знайшли останки 20 осіб. Дослідники Віленського університету прийшли до висновку, що з імовірністю 95% серед них є і останки Кастуся Калиновського, керівника повстання 1863-1864 рр. Урочисте перепоховання Кастуся Калиновського і учасників повстання відбулося за участі президентів Польщи Анджея Дуди та Литви Гітанаса Навседи.

Після історичного екскурсу та обговорення традиційно відбулась частина мовної практики під модераторством Наталії Мазурець.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com