Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Одеська «фабрика мрій»
100 років від дня створення Одеської кіностудії
Історичний екскурс


Одеська кіностудія є однією з найстаріших кіностудій на пострадянському просторі. За понад столітню історію тут зняли більше 700 фільмів, частина з яких стала кіношедеврами. Це і «Небезпечні гастролі», «Весна на Зарічній вулиці», «У пошуках капітана Ґранта», «Пригоди Електроніка», «Десять негренят», «Д'Артаньян і три мушкетери», «Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна», «Звенигора» і «Арсенал» Олександра Довженка, а також видатні роботи Володимира Висоцького – «Вертикаль» і «Місце зустрічі змінити не можна» та багато інших.

Історія Одеської кіностудії – одна з найцінніших перлин південної Пальміри. Легендарна вітчизняна фабрика улюблених і добре знайомих фільмів зросла з кіноательє «Мирограф», яке в 1907 році відкрив Мирон Гроссман – корінний одесит, фотограф і оператор. Час існування Одеської кіностудії (кінофабрики ВУФКУ, потім «Першої комсомольської кінофабрики», потім «Студії Українфільм») бере відлік від 23 травня 1919 року, коли на залишках студій Гроссмана, Харитонова, Борисова рішенням Одеського Губвиконкому і було створено перше в країні держпідприємство для зйомки фільмів.

Саме Одеська студія дала світу великого режисера, мислителя і патріота – Олександра Довженка.

Першу в Україні звукову стрічку, яка називалася «Коліївщина», на Одеській кінофабриці зняв І. Кавалеридзе. Також уперше був створений образ Тараса Шевченка, у блискучому виконанні Амвросія Бучми (у фільмі «Тарас Шевченко», реж. П. Чардинін). В ті роки на Одеській кінофабриці часто екранізувалася українська класика – «Микола Джеря», «Борислав сміється», «Сорочинський ярмарок», «Захар Беркут», «Кармелюк» та ін.

Такі видатні актори як Марія Заньковецька, Наталія Ужвій, Амвросій Бучма набували тут незамінний кінематографічний досвід. Тут працювала королева німого кіно Віра Холодна, для якої на території кіностудії був збудований спеціальний павільйон. Окремої уваги заслуговує і славетна садиба Олени Петрівни Демидової, княгині Сан-Донато. Кожен квадратний метр кіностудії – це знімальний майданчик, на якому створювалися кіношедеври.

Саме на базі Одеської кіностудії, і за безпосередньої участі її творчих і технічних працівників, був створений кінотехнікум, який готував кінематографістів-професіоналів в різних галузях, – від акторів, режисерів, сценаристів до фахівців з обробки плівки, кіномеханіків, освітлювачів та ін.

Для того, щоб докладніше ознайомитися з цікавою історією студії, необхідно відвідати музей кіно, розташований на її території. Тут представлено хронологію розвитку студії, різну кінотехніку, фотоальбоми, костюми улюблених героїв, записи акторських проб, зібрані історії про працівників студії, в тому числі і про видатних режисерів, продюсерів, артистів.

Головним доказом великого успіху Одеської кіностудії є відомі і улюблені всіма фільми, які тут зняті.

Сьогодні Одеська кіностудія надає послуги вітчизняним і зарубіжним кінокомпаніям. Також тут проводять майстер-класи для молоді з акторської майстерності, основ операторської роботи, телерепортажу.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com