Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Світоч віри


16 липня відбудеться презентація книжкової виставки «Світоч віри» з нагоди 100-річниці від народження Василя Барки, талановитого письменника і поета, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки.

«Я щасливий, бо написав твори, про які мріяв, і знаю, що вони будуть значною допомогою в духовному житті мого народу, особливо в майбутньому»

Василь БАРКА

Василь Барка – відомий далеко за межами рідної землі український письменник, релігійний філософ, літературознавець, педагог.

Для звичайного читача в Україні поки що він – лише автор роману «Жовтий князь», про Голодомор 1932—1933 рр.

Саме цей твір за життя автора закордонна громадськість двічі висувала на Нобелівську премію. Французька преса, зокрема, високо оцінювала його потужний гуманістичний пафос. Необхідна була підтримка з Батьківщини письменника, тоді ще радянської. Отримати премію йому не судилося, адже 11 квітня 2003 року Василь Барка помер. Нобелівську ж присуджують лише живим. В Україні його кілька разів висували на здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка.

Останні 28 років свого життя Василь Барка провів у мальовничому курортному містечку Ѓлен Спей, що на півночі Нью-Йорку. Тамтешні мешканці називали його «святим чоловіком».

Від кінця 1980-х років його почали відвідувати гості з України. Вони привозили зворушливі враження, інтерв’ю та частку його життєдайної енергії. Розповідали, що він по-дитячому радіє найбільшому Божому дару – життю, фанатично вірить у перемогу добра, світла, воскресіння духовності, України: «А чого тут журитися?.. Україна відродиться – і вже відроджується, бо вона саме й належить до структур, милих Богові»

Доля постійно кидала його в мандри, часом небезпечні й важкі, – Кубань, Північний Кавказ, Москва, Берлін, Авсбург, Нью-Йорк, Ѓлен Спей – ніби для випробування стійкості духу, для набуття великого життєвого досвіду й усвідомлення через нього самого себе й віри, свого призначення на цій грішній землі. Але все приймав спокійно, із вдячністю, як істинний християнин.

Величезна творча спадщина Поета, що могла б скласти більше ніж 20 томів, ще мало відома в Україні. Сам В. Барка вважав її видання своїм «духовним поворотом» додому. Той поворот розпочався 1991 р., з першим друком тут роману «Жовтий князь». Згодом з’явились «Океан», епічна поема «Судний степ», романи «Спокутник і ключі землі», «Душі едемітів», «Рай», драматична поема «Кавказ».

Його душа, насправді, ніколи не покидала Україну.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com