Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Твоя слава, Кобзарю, не вмре, не поляже


Під такою назвою відбувся літературний вечір, присвячений річниці перепоховання національного символа України Тараса Григоровича Шевченка.

Як відомо, помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його, на Смоленському кладовищі, і поховали. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим, згідно з його «Заповітом», на рідній землі.

22 травня 1861 року, після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, за клопотанням Михайла Лазаревського, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева. З тих пір церемонія перепоховання великого Кобзаря перетворилася на справжнє, хоч і сумне, свято.

На спомин про цей пам’ятний день працівники бібліотеки разом з Кузьмою Івановичем Матвіюком, громадським діячем, просвітянином, почесним громадянином м. Хмельницького; Володимиром Олійником, лауреатом премії Богдана Хмельницького, головою міської літературної спілки Поділля, який присвятив свої поетичні рядки Т.Шевченку, та студентською молоддю Хмельницького кооперативного коледжу ХКТЕІ вшанували пам'ять Великого Кобзаря у сквері ім. Тараса Шевченка, де звучали невмирущі рядки видатного українського поета.

На завершення літературного вечора відбулася презентація книжкової виставки «Великий Українець».



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com