Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Крути. 100 років подвигу


До відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років та вшанування пам`яті її учасників у читальному залі гуманітарного профілю представлена книжкова виставка-пам`ять «На Аскольдовій могилі поховали їх...» (до перепоховання Героїв Крут).

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути за 130 км від Києва. Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Документи книжкової експозиції відображають трагічні сторінки історії України початку ХХ століття, розповідають про молодих героїв, що в січні 1918 року полягли біля залізничної станції Крути. Історичні матеріали, свідчення та спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити, розкривають хід та причини трагедії. Прозові та поетичні твори яскраво доповнюють уяву про героїчний подвиг української молоді 29 січня 1918 року.

Запрошуємо усіх бажаючих.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com