Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Впровадження УДК в практику роботи публічних бібліотек області


На базі регіонального тренінгового центру бібліотеки відбувся семінар-практикум «Впровадження УДК в практику роботи публічних бібліотек області». У семінарі взяли участь 35 бібліотекарів-каталогізаторів із ЦРБ, ЦМБ та головних бібліотек ОТГ.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 р. №177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації» в бібліотеках України впроваджується нова – світова класифікація (УДК), яку використовують 130 країн.

Перехід від ББК на УДК дає змогу детальніше класифікувати літературу за галузями знань. Переклад таблиць УДК українською мовою здійснювала Книжкова палата України і тепер ці таблиці є не тільки україномовними, а й українізованими. Індекси УДК максимально точно відображають зміст видання та забезпечують в подальшому його швидкий та легкий пошук не лише в Україні, а й у світі.

Провідний бібліотекар сектору наукової обробки документів та організації каталогів Лемешева І.Б. провела консультацію з методики визначення індексів документів за класифікаційною системою УДК та правил їх застосування, розглянули допоміжні таблиці алфавітно-предметного покажчика, його структуру, порівняльні таблиці та інші методичні матеріали. Практичні заняття з класифікації документів за УДК провела завідуюча сектором Пірог Л.А.

Учасники заходу також отримали консультації з питань актуалізацій книжкового фонду та системи відображення документів в електронному каталозі.


Впровадження УДК Впровадження УДК

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com