Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Засідання клубу Краєзнавець


В рамках засідання клубу «Краєзнавець» відбулась презентація науково-популярних видань: «Замки, фортеці, пізньосередньовічні міські укріплення Хмельницької області» та «Давні карти та щоденники про Хмельниччину ХVI – ХVIIІ століть»

Видання «Замки, фортеці, пізньосередньовічні міські укріплення Хмельницької області» авторами якого є Володимир Захар’єв, Ігор Старенький, Сергій Шпаковський вийшло друком за сприяння управління культури, національностей, релігій і туризму Хмельницької обласної державної адміністрації. У спільній монографії сучасних-археологів та пам’яткоохоронців, йдеться про оборонні споруди ХVI – ХVII ст., залишки яких збереглися на території Хмельницької області Центрального Поділля та Південно-Східної Волині. На основі розвідок, наукових досліджень, які проводилися істориками та краєзнавцями ХІХ –ХХ століть, архівних документів, публікацій у наукових дослідниках, збірниках, тощо автори зробили серйозну спробу показати цілісну картину розташування замків, фортець, укріплення міст у найбільш небезпечному українському регіоні Пізнього середньовіччя.

Друге видання Володимира Захар’єва та Зої Захар’євої «Давні карти та щоденники про Хмельниччину ХVI – ХVIIІ століть» розповідає про географічно-адміністративні карти авторства інженера і картографа Королів Речі Посполитої Сигізмунда ІІІ Вази та Владислава ІІІ Вази француза Гійома Левассера де Біплана (1600-1673) та найнятого польських магнатом І. Яблоновським італійця архітектора Річчі Занноні (1736-1814). А також висвітлює ту частину писемного спадку мандрівників ХVІ – поч. ХVІІІст., де описано їхні відвідини території Центральнно-Східної Волині, що зараз входять до складу Хмельницької області. У додатках представлено переклади фрагментів щоденників Еріха Лясоти (1550-1616), Ульріха фон Вердума (1632-1681), Юста Юля (1664-1715), а також «Віршованої хроніки» 1682 року. Карти і сучасні фотокартки суттєво доповнюють текстовий виклад цих видань.

На презентацію цих видань завітали науковці, краєзнавці - члени Хмельницької міської національної спілки краєзнавців України, літератори – члени Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», освітяни, бібліотечні спеціалісти та представники ЗМІ.

Більш детально познайомитись з виданнями ви можете в краєзнавчому відділі нашої бібліотеки.


Засідання клубу «Краєзнавець» Засідання клубу «Краєзнавець» Засідання клубу «Краєзнавець»

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com