Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту


«Подільська писанка – символ життя та добробуту»


«Народ живе красою, вміє не лише створити, а й обезсмертити себе у прекрасному. Стільки стрілося у писанці! Казка, пісня, бувальщина, материнська колискова і росяна стежка дитинства, вінок першого кохання і дужість повноліття, мудрість старості і присмак вічності у присмерку вечірнього неба. З радістю — смуток, з усмішкою — надія. Добирайте, осмислюйте, повертайте скарби народові, котрий примножить їх знову й знову».

Михайло Стельмах
«Подільська писанка – символ життя та добробуту» «Подільська писанка – символ життя та добробуту»

Наближається Великдень, а з ним українці згадують про давню українську традицію – писати писанки. З цієї нагоди відділом мистецтв було організовано та проведено зустріч та майстер-клас «Писанка-мальованка» із Світланою Делікатною – подільською писанкаркою, членом Національної спілки народних майстрів України, завідувачкою технічного відділу палацу творчості дітей та юнацтва.

Світлана Миколаївна поділилася з присутніми секретами нанесення на шкаралупу яйця чарівних, магічних знаків, які несуть в собі певну систему побажань добра, щастя, захисту від природних стихій

Присутні – користувачі бібліотеки, учні загальноосвітньої школи с. Шарівка Ярмолинецького району із великим задоволенням слухали розповіді про виникнення писанкарства, символіку орнаментів та кольорів. Долучилися до створення великодньої писанки, навчалися писати традиційну подільську писанку, виготовивши свій власний маленький шедевр-оберіг.

В рамках заходу презентовано книжково-ілюстративну виставку «Писанкові очі Всесвіту», на якій представлено літературу та матеріали, що розповідають про цікаві факти з історії писанкарства від часів язичництва до наших днів, історичні корені писанки, звичаї та обряди, пов’язані із святкуванням Великодня, художньо-стильові особливості розпису подільської писанки.

На завершення – присутні організували імпровізовану виставку яєць-оберегів, які «одяглися» в різноманітні узори та візерунки, створені власними руками.


«Подільська писанка – символ життя та добробуту»

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com