Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Буремні роки на Поділлі


23 березня в відділі краєзнавства відбувся науковий круглий стіл «Поділля в добу Української революції 1917-1921 рр.», приурочений 100-річчю подій Української революції.

Надія Синиця, директор обласної універсальної наукової бібліотеки, у своєму вітальному слові наголосила, що 2017 рік Указом Президента України оголошено Роком Української революції, урядом затверджений план заходів по відзначенню 100-річчя подій 1917-1921 років.

Бібліотека активно включилася у роботу по вшануванню традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі.

Учасники круглого столу – науковці, краєзнавці, освітяни, архівісти – у своїх виступах висвітлили події та ознайомили з особистостями, подолянами, творцями національної державності та місцевої влади так званого Кам'янецького періоду, коли Кам'янець-Подільський з червня 1919 року на півроку став столицею УНР.

Зокрема, Юрій Блажевич, кандидат історичних наук, висвітлив роль подільського духовенства в боротьбі за українізацію та соборність православного життя. Віктор Адамський, кандидат історичних наук, розповів про розвиток національної освіти і створення богословського факультету в структурі Кам'янець-Подільського державного українського університету.

Богдан Теленько, редактор газети «Проскурів» Хмельницької міської ради, розповів про трагічні уроки 1917 – 1921 років, Віталій Міхалевський, голова обласної організації ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка розповів про відомих просвітян періоду української революції.

Долучилися до обговорення і студенти V курсу Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Так, Яна Ткачук розповіла про трагедію на станції Кривин, яка передувала подіям під Крутами; Ольга Підбережна – про Кам'янецький період Української революції.

Учасники наукового круглого столу внесли пропозицію про меморіалізацію місць, пов’язаних з подіями 1917-1921 років на Хмельниччині.

Присутні ознайомилися з книжковою виставкою «Буремні роки на Поділлі», на якій представлена наукова та науково-популярна література про вплив української революції 1917-1921 років на загальнонаціональний державотворчий процес та внесок видатних особистостей цього періоду в розбудову української державності.


Поділля в добу Української революції Поділля в добу Української революції Поділля в добу Української революції

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com