Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Сонячне сяйво його музики


3 лютого 2016 року працівники відділу мистецтв провели для відвідувачів міського територіального центру соціального обслуговування музичну панораму «Сонячне сяйво його музики», присвячену 260-й річниці від дня народження Вольфганга Амадея Моцарта.

Музична панорама розпочалася із розповіді про незвичайне життя геніального австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта та перегляду уривків відеоматеріалів «В.А.Моцарт. Таємне стає явним», «Загадка смерті Моцарта». Присутні також прослухали уривки музичних творів різних етапів творчого розвитку композитора:

увертюру до опери «Так чинять усі». (Музика увертюри є веселою й енергійною – адже це увертюра до опери-буффа, себто комічної опери, у якій розповідається про те, як парубки переодягнулись на незнайомців, щоб перевірити на вірність своїх наречених.);

концерт № 5 для скрипки з оркестром. (Цей твір втілює еталонні риси жанру класичного інструментального концерту і, водночас, не позбавлений геніальної винахідливості, властивої Моцарту. У третій частині концерт містить стилізацію турецької музики, через що цей концерт також називають «турецьким»);

уривок однієї з трьох останніх симфоній Моцарта – а саме симфонію № 39 Мі-бемоль мажор. (У цьому творі відчутна велич пізнього Моцарта: музичний зміст стає драматичнішим, а до всеохоплюючого оптимізму долучається нотка благородної вдумливості.).

На завершення було презентовано книжково-ілюстративну виставку, на якій були представлені біографічні видання, музичні твори композитора, аудіо-відеодокументи.

Вольфганг Амадей Моцарт народився 27 січня 1756 року в місті Зальцбург (Австрія). Змалечку мав феноменальний музичний слух, пам’ять та здібність до імпровізації. Був одним з найгеніальніших світових композиторів та віртуозів-музикантів. Надзвичайно успішно працював в усіх музичних формах. Більшість із його творів визнані шедеврами симфонічної, концертної, камерної, оперної та хорової музики. Разом із Й. Гайдном і Л. Ван Бетховеном належить до видатних представників Віденської класичної школи.

Творчий доробок Моцарта становить понад 600 творів: більше 40 симфоній, 19 опер, велику кількість інструментальних концертів, зокрема, 27 фортепіанних, 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки, Реквієм та багато інших інструментальних та хорових творів. Музика Моцарта, створена під великим впливом Гайдна, стала вершиною класичної епохи за чистотою мелодії та форми.

Пристрасна любов до життя і до людини, невичерпна віра в торжество світлих ідеалів, багатство духовного світу – такі основи світовідчуття Моцарта, що знайшли відображення в його музиці.

Помер композитор в ніч з 4-го на 5-е грудня 1791 року на тридцять шостому році життя. За декілька годин до смерті він наспівував пісеньку Папагено «Відомий всім я птахолов» з «Чарівної флейти».

Його біографія, а особливо обставини ранньої смерті стали предметом чималих спекуляцій і суперечок, а також лягли в основу художніх домислів і міфів.


Вольфганг Амадей Моцарт

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com