Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Поділля Сергія Кукурузи


3 лютого 2016 року працівники відділу мистецтв провели для відвідувачів міського територіального центру соціального обслуговування інформаційну годину «Поділля Сергія Кукурузи», присвячену 110-й річниці від дня його народження.

Слухачі познайомилися з життєвим та творчим шляхом видатного подільського художника, усним описом технік виконання деяких його робіт, переглянули презентацію репродукцій.

Сергій Васильович Кукуруза народився 3 лютого 1906 року в селі Привороття Кам'янець-Подільської губернії. Навчався в Київському художньому інституті в класі Михайла Львовича Бойчука.

Перевівшись в Московський художній інститут навчається в майстернях Олексія Кравченка, Дмитра Моор і Михайла Маторіна. Також він був учнем Володимира Гагенмейстера. Успішне завершення навчання дає йому можливість працювати в одному з видавництв Москви. Займається виставковою діяльністю. На жаль, творчий успіх тривав недовго, і молодий художник потрапляє в жорна політичних репресій. С.В. Кукуруза був заарештований в 1941 році за "обговорення військових дій" і засуджений до 7 років виправно- трудових таборів.

Після звільнення з табору в 1947 році йому пропонується поселення в місті Актюбинську. С.В. Кукуруза був прийнятий на роботу художником-постановником в Актюбинський державний театр драми. З 1948 року працював художником реклами обласного кінотеатру. Викладав малювання в Актюбинському педагогічному училищі.

Реабілітований С.В. Кукуруза був тільки в 1972 році.

У той час він був єдиним художником в Казахстані, знайомим з технікою кольорової ліногравюри. Він же першим вніс мистецтво екслібриса в Казахстан. Вся творчість художника в Казахстані була присвячена оспівуванню краси Актюбинського краю і рідної України, творчості Тараса Шевченка і Сергія Єсеніна. До від'їзду на батьківщину в 1972 році в місто Кам'янець-Подільський, де він викладав у дитячій художній школі, до останніх днів ніс людям своє мистецтво. С.В. Кукуруза був єдиним членом Спілки художників СРСР ( з 1958 року ) з Актюбинської області.

Помер художник 6 вересня 1979 року в Кам'янці-Подільському так і не сягнувши нагород і заохочень

За свої 73 роки життя і 42 роки творчої діяльності митець створив більше 2,5 тисяч робіт, брав участь у 130 всесоюзних і республіканських виставках. Станкова і книжкова графіка, агітаційний плакат, оформлення журналів і газет – до всього з успіхом доклав художник свого уміння та таланту. Широчінь творчості Сергія Кукурузи видатна і в тому, з якою впевненістю він працював у найрізноманітніших графічних техніках: офорті і літографії, ліногравюрі і ксилогравюрі.

2008 року вийшов у світ альбом «Архітектурні пам'ятники Поділля», в якому представлено близько 40 ліногравюр Сергія Кукурузи.


Кукуруза Сергій Васильович

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com