Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

“Гербу Поділля-220 років”


(до Дня Конституції України)

Віртуальний краєзнавчий урок



Герб – це умовне зображення, що є символом і відмінним знаком держави, художньо-графічним паспортом землі, міста, роду чи окремої особи. Герби відносять до такого типу історичних пам’яток, у яких в символічній формі, з використанням спеціальної знакової системи або стилізованих елементів розкриваються реальні події та явища, що доносять до нас відомості з минулого.

З незапам’ятних часів основою нашого герба, герба Подільського краю, було золоте сонце з людським обличчям, яке посміхається.

Походження цього символу губиться у віках і конкретного чіткого пояснення йому не дає жоден із дослідників, які бралися за цю справу.

Але все ж, з історичних описів, відомо, що символ Подільського краю – сонце – вперше зустрічається на предметах, знайдених археологами на території Поділля у процесі вивчення старожитностей черняхівської культури, яка охоплює період ІІ-V ст. н.е.

Відомо, що наші предки поклонялись природним символам, небу і небесним світилам. Сонце як символ родючості, багатства і благополуччя був головним із них. Зображення сонця, як символічного знаку, зустрічається на предметах побуту, знаряддях праці, інших предметах, що належали родовій общині. Це свідчить про те, що зображення сонця, вочевидь, поступово стає родовим знаком якого-небудь місцевого племені, котре позначало таким чином всі предмети, що належали общині. Пізніше, в процесі перетворень родово-общинних структур, зображення сонця стає визнаним і поширеним у нашому краї знаком, який згодом трансформувався у територіальний знак Подільської землі.

Принаймні у літописних матеріалах, які доносять до нас інформацію про Поділля кінця ХІІ ст., коли воно входило до складу Галицько-Волинського князівства, вже є згадка про його символ – сяюче золоте сонце на блакитному небі.

Наступна згадка про подільський символ датується XV ст. В описах середньовічного історика Яна Длугоша є згадка про те, що у 1410 році для участі у Грюнвальдській битві Подільська земля виставила три полки, на знаменах котрих було зображено золоте сонце на червоному полі.

Зміна кольору у даному випадку не має чіткого пояснення, оскільки пізніше, у 1434 році, коли Поділля вже входило до складу Польщі, сонце, залишаючись головним символом Подільського воєводства, зображалося уже на білому (срібному) полі і у такому вигляді подавалося на гербі Подільського краю до кінця XVIII ст. Це підтверджують свідчення про герб Поділля, які ми знаходимо у книгах Олександра Гваньїні «Хроніка європейської Сарматії» (1578 р.) та Бартоша Папроцького «Гніздо цноти» (1578 р.) і «Герби лицарства польського» (1584 р.). У всіх згаданих книгах гербом Поділля описано сонце на білому тлі.

Варто згадати і добре відомий план Кам’янця-Подільського, створений кам’янецьким гравером Кипріаном Томашевичем. На плані Томашевича у лівому верхньому кутку зображено герб Подільського воєводства – сонце у променях із написом по колу латиною «Оплот Подільського воєводства». Герб оточено рисунками печаток трьох кам’янецьких юрисдикцій – магдебурзької, руської та вірменської – за назвами права, яке застосовувалось громадами міста.

Отже, золоте усміхнене сонце як символ Поділля має досить глибокі корені, але як офіційно затверджений герб із цим знаком датується 1796 роком.

У 1793 році Поділля увійшло до складу Російської імперії. Два роки потому імператорським указом від 1 травня 1795 року було утворено Подільську губернію. Відповідно до тодішніх порядків, кожне місто і кожен повіт губернії повинні були мати власний герб. Для тих територій, які не мали власних знаків раніше, створювалися нові, а герби територій, які вже існували на той момент, включалися до складу новоутвореного герба.

Уже у 1796 році було затверджено більшість гербів Поділля, в тому числі і герб Кам’янця-Подільського – головного міста губернії, – який у своїй основі мав золоте сонце з шістнадцятьма променями на голубому фоні і зображений над ним хрест. Це зображення розміщувалося у щиті на грудях двоголового імперського орла із імператорською короною над ним.

Герб Кам’янця-Подільського одночасно вважався гербом Подільської губернії.

У грудні 1856 року указом імператора Олександра ІІ було затверджено новий, самостійний, герб Подільської губернії, створений за усіма, діючими на той час, геральдичними правилами – на синьому полі золоте сонце з розсіяними променями і хрест над ним. Щит увінчаний імператорською короною. Фактично було зображено той же герб, але без силуету чорного двоголового орла, на якому він залишився як герб Кам’янця-Подільського. В цьому році офіційному гербу колишньої Подільської губернії – 220 років.

Література про герб Поділля

  1. Ільїнський В. М. Герб Поділля // Культура Поділля: історія і сучасність: матеріали II наук.-практ. конф., присвяченої 500-річчю м. Хмельницького. - Хмельницький, 1993. – С. 121-124.
  2. Ільїнський В. М. Геральдика Поділля в дослідженнях істориків та науковців // Духовні витоки Поділля: науковці в історії краю: матеріали V всеукр. наук.-практ. конф. – Хмельницький, 2015. – С. 31-35.
  3. Трубчанінов С. В. Територіальна і міська геральдика Поділля: історія та сучасний стан // Освіта, наука і культура на Поділлі: зб. наук. пр. – Кам’янець-Подільський, 2011. – Т. 18. – С. 424-440.
  4. Назаренко Є. Давні зображення герба Поділля // Матеріали XII Подільської історико-краєзнавчої конференції (22-23 листоп. 2007 р.). – Кам’янець-Подільський, 2007. – Т. 1. – С. 71-75.
  5. Назаренко Є. Старовинний герб Поділля // Поділ. вісті. – 2004. – 21 берез.
  6. Напиткін В. Геральдика Хмельниччини. – Тернопіль: підручник і посібник, 2005. – 48 с.
  7. Нечипоренко Л. Герб свого міста: [історія та задуми щодо гербів м. Хмельницького] // Проскурів. – 2005. – 15 верес. – С. 6.
  8. Подільським гербам понад шість століть // Є Поділля. – 2006. – 27 лип.
  9. Савчук Ю. Міська геральдика Поділля. – Вінниця: Континент-Прим, 1995. – 144 с.: іл.

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com