Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Гайдамацький рух на Правобережній Україні у XVIII ст.


У відділі краєзнавства відбувся запис історико-краєзнавчої телепрограми «Козацькому роду - нема переводу» обласної телерадіокомпанії «Поділля-Центр» на тему «Гайдамацький рух на Правобережній Україні у XVIII ст.»

Автор та ведучий Валерій Кундельський, член Національної спілки журналістів України, полковник українського козацтва.

На початку розповіді Валерій Кундельський звернув увагу телеглядачів на значення слова "гайдамаки". Воно походить від турецького "гайде", "гайдамак", що означало "гнати, турбувати, переслідувати". Спочатку гайдамаками українських повстанців назвала польська шляхта, а потім вони почали цим іменем називати себе самі.

Ведучий знайомить із соціально-політичним та економічним становищем Правобережної України в другій половині XVIII ст.; розкриває передумови, причини і розгортання гайдамацького руху та його наслідки; з'ясовує зміни в політичному становищі правобережних земель України.

«Найбільшого розмаху гайдамацький рух набрав у 1768 р. Це повстання увійшло в історію під назвою "Коліївщина" (від слів – кіл, колоти). Незважаючи на поразку, гайдамацький рух мав велике історичне значення. Він завдав відчутного удару режиму в Польщі, розхитав феодально-кріпосницьку систему, стримав посилення соціального й національного гноблення, мав значний вплив на піднесення антифеодальної боротьби по всій Україні», - акцентував Валерій Кундельський.

Тема історико-краєзнавчої телепрограми зацікавила користувача бібліотеки Олександра Тавровецького


Валерій Кундельський представляє поему «Гайдамаки» великим форматом, з ілюстраціями українського графіка Опанаса Григоровича Сластіона, видання1886 року. Текст надруковано паралельно українською та російською мовами. Це перше ілюстроване видання творів Тараса Шевченка

Для інформаційного забезпечення запису підготовлена одноіменна книжково-ілюстративна виставка.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com