Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Наш біль, наша пам’ять


9 вересня 2015 року проведено урок мужності «Наш біль, наша пам’ять», присвячений 70-й річниці закінчення Другої світової війни.

Захід проводився з метою ознайомлення з матеріалами, які розповідають про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії українського народу ХХ століття – Другої світової війни; вшанування воїнів-визволителів; виховання у сучасної молоді почуття патріотизму та любові до рідного краю.

Друга світова війна (1939-1945) розпочалася нападом Німеччини на Польщу. У війні брали участь 72 держави. Воєнні дії охопили території сорока країн.

70 років віддаляє нас від буремних воєнних літ. На українських землях війна тривала 1225 днів і ночей, з 22 червня 1941 по 28 жовтня 1944 року. Друга світова війна з перших днів захопила у кривавий вир 42- мільйонний народ Украйни. Втрати України у цій війні становили від 8 до 10 мільйонів людських життів.

У складі різних збройних формувань брали участь понад 4,5 млн. українців. Велику витримку і терпіння, стійкість і відвагу вони проявили в битвах з німецькими окупантами. Радянськими бойовими нагородами відзначено 2,5 млн. українських вояків, 2069 з них – званням Героя Радянського Союзу. Воїни - українці були визволителями народів Європи, вони штурмували Берлін.

У заході взяв участь ветеран Великої Вітчизняної війни Єлевич Зельман Абрамович, який поділився своїми спогадами про ті страшні роки війни перед учнівською молоддю обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей.

Під час заходу демонструвались документальний фільм про Другу світову війну «20 кроків до мрії», кінохроніка воєнних часів та відбулася презентація книжкової виставки «Друга світова війна в історичній пам’яті України».


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com