Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Календар знаменних і пам`ятних дат Хмельниччини 2016

(ювілейний 50-й випуск)

Календар знаменних і пам`ятних дат Хмельниччини 2016

Вийшов у світ ювілейний 50-й випуск довідково-інформаційного видання "Календар знаменних і пам'ятних дат Хмельниччини 2016". Календар готується творчим колективом обласної універсальної наукової бібліотеки імені Миколи Островського починаючи з 1966 року.

Метою щорічника є надання науковцям, бібліотечним працівникам, працівникам культури і мистецтва, освітянам, громадським активістам, студентській та учнівській молоді, усім, хто цікавиться історією і сьогоденням рідного краю інформацію про значимі події і ювілейні дати, про видатних особистостей Хмельниччини та відомих людей, які життєво і творчо пов’язані з краєм.

Перше видання Календаря, роздруковане на ротаторі, з’явилося у 1966 році і містило незначну кількість краєзнавчих дат. Згодом воно стало методичними порадами на допомогу бібліотекарям по відзначенню ювілейних дат.

Протягом багатьох років удосконалювалась структура довідника. Спочатку це був просто перелік невеликої кількості краєзнавчих дат, потім – Методичні поради на допомогу бібліотекарям по відзначенню ювілейних дат. Починаючи з 1993 року Календар складається з двох розділів: хронологічного переліку дат і коротких текстових довідок від упорядників про найважливіші дати року.

Першими упорядниками видання були відомі бібліографи-краєзнавці Р.Ф. Шпилько. та С.К. Гуменюк. У підготовці довідкових матеріалів брали участь відомі науковці краю, серед яких: І.С.Винокур, Л.В. Баженов, Ю.І. Блажевич, О.П. Григоренко, В.П. Мацько, С.М. Єсюнін, М.П. Войнаренко; краєзнавці: М.М. Кульбовський, О.В. Байдич, В.О. Лавринчук, А.В. Сваричевський.

Починаючи з 2010 року Календар доступний для всіх віддалених користувачів. На сайті бібліотеки у розділі «Краєзнавчий календар» виставлено повний текст Календаря.

Дослідницька робота колективу бібліотеки за участю науковців, краєзнавців, освітян, музейних працівників, впродовж років, значно збагатила Календар відомостями про історичні процеси на теренах краю та видатних подолян. Сьогодні це ґрунтовний універсальний бібліографічний довідник, який містить більше 400 позицій. Видання здобуло визнання не тільки серед бібліотечних працівників, користувачів, а й серед наукової еліти краю.

Цьогорічне ювілейне видання побудоване за традиційною схемою і складається з двох розділів: хронологічного переліку дат і 35-ти авторських текстових довідок з бібліографічними списками. Видання подає матеріали про особливі події з історії нашого краю, а саме: 1020-річчя з часу першої літописної згадки про м. Полонне, 455-річчя м. Старокостянтинів, 100-річчя з часу заснування на Поділлі товариства «Просвіта», 170-річчя з часу перебування на Поділлі Т.Г. Шевченка; значну кількість імен відомих особистостей минувшини, ювілейні дати яких відзначатимемо у 2016 р. Серед них – вчені, громадсько-просвітницькі діячі, літератори, композитори, художники: Г. Житецький, С. Хотовицький, В. Зеньковський, А. Коципінський, М. Бурачек тощо.

Вагоме місце відведено також відомим людям сьогодення, ювілеї відзначатимуть науковці Л. Баженов, О. Завальнюк, Герой України, господарник М. Шаповал, заслужений лікар України Л. Бриндіков, літератори В. Горбатюк, П. Гірник, В. Міхалевський та ін.

Рекомендаційно-бібліографічний довідник доповнюють іменний покажчик ювілярів та відомості про авторів, які брали участь у написанні історичних та біографічних довідок.

Видання адресоване науковцям, освітянам, працівникам культури і мистецтва, громадським активістам, краєзнавцям, студентам, всім, хто цікавиться минувшиною і сьогоденням рідного краю.

Календар надійшов в усі центральні районні та міські бібліотеки області.

Презентація Календаря відбудеться у бібліотеці в січні 2016 року.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com