Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Крути: і сум, і біль, і вічна слава...


28 січня 2015 року у читальному залі відбулися історико-патріотичні читання “Крути: і сум, і біль, і вічна слава...” до дня вшанування пам'яті Героїв Крут.

Захід проходив з метою: утвердження високої політичної культури у суспільстві, виховання у молоді патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, вшанування пам'яті полеглих за незалежність Батьківщини та у зв'язку з 97-ю річницею героїчної загибелі юнаків у бою під Крутами; популяризації книжкових фондів бібліотеки.

29 січня 1918 року назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять...

Лише 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією.


Українська нація упродовж усієї своєї історії прагнула до волі. Нинішня Україна здобула свою незалежність саме змаганням до волі – боротьбою суспільства, протестами студентів. Вона підтверджувала це змагання і у 2004-му. Вона підтверджує це і нині. Натхненниками цього є численні українські герої. Натхненниками цього є і герої Крут. Їхній героїчний подвиг надихав суспільство не лише в період Української Революції 1917–1920-х років – він надихає його зараз, коли неоголошена війна раптово увірвалась у кожну родину.

У заході взяли участь: Сергій Скоробогатий — отаман Хмельницького окремого козацького куреня ім. І. Нечая; активісти благодійного фонду “Волонтери Поділля” Анастасія Ярова та Дмитро Магльона; хмельничанин-учасник боїв в зоні АТО; учнівська молодь НВО № 5 та ЗОШ № 28.

Під час заходу звучали патріотичні пісні, відбувся показ фільму “Пам’ятай про Крути” та презентація книжкової виставки “Крути: наша слава, наша історія”.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com