Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Багатогранність таланту


Фото Фото

25 серпня виповнюється 90 років від дня народження відомого українського письменника, сценариста, громадського діяча П.А. Загребельного.

З цієї нагоди 21 серпня відбулася презентація книжкової виставки «Багатогранність таланту».

Письменник. Герой України. Лауреат Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка.

Народився Павло Загребельний 25 серпня 1924 р. в с. Солошине на Полтавщині в селянській родині. Після закінчення десятирічки у 1941 р. пішов добровольцем на фронт, двічі поранений. З 1942 по 1945 р. перебував у німецьких таборах.

Після закінчення у 1951 році філологічного факультету Дніпропетровського університету – на журналістський роботі, яку поєднує з письменницькою працею.

У 50-х – рр. видав збірник оповідань «Учитель», «Новели морського узбережжя», повісті «Марево», «Там, де співають жайворонки».

Заявкою на письменницьку зрілість стали його історичні романи: «Первоміст», «Смерть у Києві», «Євпраксія», «Роксолана», «Диво», «Я, Богдан». Автор п’єс «День для прийдешнього», «З погляду вічності». До романів пізнього періоду належить «Брухт».

У 1979 – 1986рр. – перший секретар правління Спілки письменників України. Впродовж 1979 – 1987 рр. – голова Комітету по Державних преміях УРСР ім. Т.Г.Шевченка. Неодноразово був обраний депутатом Верховної Ради СРСР та УРСР.

Помер 3 лютого 2009 р. у Києві. Похований на Байковому кладовищі.

На виставці представлений весь жанровий діапазон творів П. Загребельного: історичні романи – «Первоміст», «Смерть у Києві», «Диво», «Роксолана»; твори військово – патріотичного характеру – «Європа–45», «Добрий диявол», «Шепіт», «Європа. Захід», а також цикл творів про сучасність – «Спека», «День для прийдешнього», трилогія «З погляду вічності», «Розгін», «Гола душа», «Юлія» та інші твори.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com