Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Колегія
«Про стан та перспективи інформатизації
публічних бібліотек Хмельницької області»


29 травня 2014 року у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Миколи Островського відбулася колегія управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації. Колегія мала формат онлайн-конференції під назвою «Про стан та перспективи інформатизації публічних бібліотек Хмельницької області».

фото

Модератором онлайн-конференції виступила заступник начальника управління культури, національностей та релігій, начальник відділу В. В. Граділь Учасникам колегії було запропоновано обговорити проблемні питання та намітити шляхи у вирішенні комп’ютеризації бібліотек області.

З повідомленнями щодо стану інформатизації публічних бібліотек Хмельниччини виступили: головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації К. А. Чабан., директори обласних бібліотек, завідувач відділу автоматизації обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Островського, директор Хмельницької МЦБС, начальники відділів культури Старосинявської та Хмельницької райдержадміністрацій, директор Ярмолинецької ЦБС.

З детальним аналізом стану інформатизації публічних бібліотек Хмельниччини виступила К. А. Чабан, яка наголосила, що веб-сайт та електронні каталоги повинні стати невід’ємними складовими сучасної бібліотеки як ще один обов’язковий вид безоплатних послуг для громади. Вона також зазначила, що за останні декілька років кількість бібліотечних сайтів у Хмельницькій області виросла вдвічі, що є гарним показником успішності бібліотек в інноваційній сфері.

фото

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Островського Н. М. Синиця висвітлила питання комп’ютеризації публічних бібліотек області та професійної кваліфікації бібліотечних працівників. Надія Миколаївна проаналізувала сайти бібліотек області з питань загального вигляду (дизайну), структури, контенту і відвідуваності та надала конкретні рекомендації по поліпшенню функціонування бібліотечного сайту. Вона наголосила на важливості висвітлення на сайтах публічних бібліотек області краєзнавчих ресурсів.

Директор обласної бібліотеки для юнацтва Т. М. Таньчук поділилась досвідом автоматизації бібліотечних процесів та ознайомила з найбільш затребуваними серед користувачів обласної юнацької бібліотеки інноваційними послугами та особливостями їх надання.

Директор обласної бібліотеки для дітей імені Т. Г. Шевченка В. Ю. Чорноус звернула увагу на основні вимоги по створенню та ефективному наповненню сайтів для дітей.

Завідувач відділу автоматизації обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Островського О. В. Гриняк розповів про технічні особливості щодо розміщення на бібліотечному сайті електронного каталогу і краєзнавчих матеріалів.

Директор Хмельницької МЦБС Т. С. Козицька наголосила на тому, як важливо для бібліотек брати участь у різноманітних конкурсах та грантах. На сьогодні – це одна з основних можливостей для бібліотек отримати суттєву технічну підтримку або ж підвищити професійну компетентність бібліотечних працівників.

Начальники відділів культури Старосинявської та Хмельницької райдержадмі-ністрацій проінформували присутніх про проблеми та успіхи з питань інформатизації бібліотек в районах.

Одним із лідерів надання нових інформаційних послуг через мережі Інтернет та наповнення власного веб-сайту бібліотеки є Ярмолинецька центральна районна та дитяча бібліотеки. Директор Ярмолинецької ЦБС М. А. Гриб поділилась з учасниками онлайн-конференції інноваційним досвідом бібліотек Ярмолинеччини по даній темі.

Колегія управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації, яка вперше пройшла в новому онлайн-форматі, була продуктивною та корисною для всіх її учасників.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com