Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Майстер-клас
із виготовлення паперових орнаментів
у техніці витинанки


Фото

14 грудня 2014 року у відділі мистецтв проведено майстер-клас із виготовлення паперових орнаментів у техніці витинанки за участі майстра народного мистецтва Оксани Григорівни Цимбалюк.

Фото

Майстриня займається різними видами декоративно-прикладного мистецтва: витинанка, флористика, паперопластика, а віднедавна ще й соломоплетіння та печворк.


Фото

Нині колекція її робіт експонується у відділі мистецтв. Поруч із роботами Оксани Цимбалюк відвідувачі можуть познайомитися із творчістю її доньки Олександри. Саша усі мамині творчі пошуки переймає миттєво, а класичну подільську витинанку вирізає практично з дитинства.

Витинанки (від українського слова «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид давньослов’янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва.


Фото

Витинанка виникла на Сході ще у V ст. до н. е. Тоді вирізане оздоблення з мережива виготовлялося не з паперу, а зі шкіри. Ними прикрашали зброю, сідла для коней, а після винаходу в Китаї паперу – він став основним матеріалом для виготовлення витинанок.

Найбільш поширеними витинанки були на Поділлі, Подніпров'ї та Прикарпатті. Для Поділля властиві два типи розташування витинанок на стінах — шпалерний і килимовий, вони часто доповнювали настінні розписи. Прикрашали підвіконня, рами під образи, полички, скрині тощо. Наліплювались поздовжніми стрічками попід стелею, по сволоку, навколо вікон.

Сучасні витинанки застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон. До техніки витинання і мотивів народних візерунків все частіше звертаються художники.

Цей дивовижний вид рукоділля, витинанка — хороший крок до реалізації творчих можливостей. Тому саме цю техніку ми вибрали для майстер-класу.

Фото

На початку зустрічі присутні відвідувачі та члени клубу толерантності «Разом» дізналися про історію виникнення витинанки, традиції їх використання в давньому українському побуті, та про сучасне застосування. Познайомилися із видами витинанок та прийомами, які використовуються для їх виготовлення.


Фото Фото

Перші свої паперові картини учасники майстер-класу присвятили янголам, новорічним прикрасам на ялинку та для оздоблення оселі і завершили вирізанням «дерева-оберегу».

В ході заходу Оксана Григорівна демонструвала своє вміння витинати, допомагала, підказувала, намагалася надихнути на творчість і їй це вдалося, дехто з присутніх настільки захопилися процесом, що не замітили, як наша зустріч підійшла до кінця.

Фото Фото

У подарунок для членів клубу толерантності «Разом» майстриня вирізала міні-витинанку.

Фото Фото
Фото «Дерево життя»

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com