Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Розстріляне відродження. Повернення Василя Седляра


фото

Відділом мистецтв проведено просвітницьку годину «Розстріляне відродження. Повернення Василя Седляра», приурочену до 125-річчя від дня народження українського живописця.

Під час заходу відбулось знайомство з творчістю митця, художника-бойчукіста Василя Седляра, який ще в 30-ті роки минулого століття, здавалося б, назавжди був викреслений з історії української культури.

фото
Василь Седляр. Фото початку 30-х років.

Василь Седляр – учень і послідовник знаного митця Михайла Бойчука. Він вийшов із українського авангарду 1930-х років, працював у ділянках монументального живопису, книжкової графіки та декоративно-прикладного мистецтва.

Народився 12 квітня 1899р. в Миргородському повіту Полтавської губернії. Закінчив Українську державну академію мистецтва в Києві. Засновник " Асоціації революційного мистецтва України " в 1925 р.

Його друзями були Михайло Бойчук, Лесь Курбас, Олександр Довженко, Остап Вишня, Володимир Сосюра...

Створив 54 чорно-білі ілюстрації до «Кобзаря» , який виданий в лютому 1931р. У травні 1933 видається до 120-річчя Шевченка «Кобзар» з 62 чорно-білими і 18 – кольоровими ілюстраціями.

Ілюстрації Седляра до «Кобзаря» Шевченка називають унікальними і порівнюють їх із фресковим розписом. В цих ілюстраціях збіглися два моменти: біблійність Шевченка та іконність Седляра й інших бойчукістів. Вони багато чого взяли від ікони, тому їх форми дуже оригінальні. Це першим зауважив французький поет, один з найбільш впливових діячів європейського авангарду початку XX століття Гійом Аполінер у Парижі. Саме за ці ілюстрації, художник був розстріляний 13 липня 1937 року в Харкові, а його Кобзарі знищені.

У 1958 р. реабілітований.

Роботи митця зберігалися в архівах Національного художнього музею, у приватних колекціях.


Vasil Sedliar (Василь Седляр) or Vasyl Sedlyar (Sedler, Sedliyar), or Sidliar(in some Russian documents - Василь Сидляр), Ukrainian

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com