Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Майстер-клас ПИСАНКАРСТВО


фото фото
«Доки писанки пишуть,
доки колядники ходять,
доти Віра буде в світі»
(гуцульська приказка)


Великдень — це назва дохристиянська. Це великий день «народження» весняного сонця. Адже Предки українців жили за сонцем… Яйце, як символ підкреслювало пробудження нового життя, а отже – і воскресіння.

Відділом мистецтв спільно із викладачами вищого професійного училища №25, проведено майстер-клас з писанкарства «Писанка – відродження традиції».


фото
фото

Майстрині, Любов Шаля та Яна Головата, займаються цим видом мистецтва давно, і знають про писанки, їхню історію, кольори та орнаменти, традиції розпису у різних регіонах України безліч цікавого. Але спочатку працівник відділу мистецтв розповіла про історію Великоднього свята, пасхальний кошик, чим його наповнювати, а потім повідала про традиції розпису пасхальних яєць.

фото

Майстриня, Любов Шаля, розповіла запрошеним про послідовність розпису і склалося враження, що все дуже легко, але віск стікав, ніяк не хотіла підкорятися. Писанкарство вимагає великої акуратності і зосередженості. Та все ж під час майстер-класу присутні познайомилися та спробували опанувати цікаву і дивовижну техніку.

фото фото фото фото

Традиція подібного розпису однозначно заслуговує того, щоб її зберегти. Тож навчаймося і бережімо українську культуру, яку для нас закодували наші Пращури, щоб всі ми були мудрі, шляхетні та гідні українського древнього роду.

фото

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com