Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту


фото

У відділі мистецтв здійснено перегляд відеоматеріалу та презентацію книжково-ілюстративної виставки «Славень України», приурочені до 175-ї річниці від дня народження Павла Платоновича Чубинського.

Павло Платонович Чубинський – великий син України і визначний вчений, суспільно-громадський діяч, відомий етнограф, історик і фольклорист, поет і журналіст, мовознавець, юрист і соціолог, перекладач, статист, режисер, актор, організатор перших недільних шкіл та першого прообразу Академії Наук України, автор національного гімну України. Разом із своїми однодумцями заклав фундамент українського мовознавства.

Доля відвела Павлу Платоновичу Чубинському коротке життя. Однак він встиг щільно наповнити його плідною працею й творчими здобутками. Внесок, зроблений Чубинським в народознавство, важко переоцінити. Його етнологічні і фольклористичні дослідження донині слугують важливим підґрунтям розвитку вітчизняної наукової думки. Та найголовніше, що в усіх його починаннях — як у наукових звершеннях, так і в громадській діяльності — виразно проглядає безмежна відданість українській національній ідеї. Тож і не дивно, що його вірш «Ще не вмерла Україна», цей концентрований вияв патріотичних почуттів, підкорив рідкісну для поезії вершину — став неперевершеним виразником загальнонаціональних устремлінь, символом нації.

У ході проведення заходу було продемонстровано: презентацію «Павло Чубинський – автор українського національного гімну», уривки відеоматеріалів «З історії створення гімну», «Шляхами Павла Чубинського».

На завершення заходу присутнім було презентовано книжково-ілюстративну виставку «Славень України».


фото

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com